Pálení žáhy a gastroesofageální reflux (GER)
Pálení žáhy a gastroesofageální reflux (návrat potravy a žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu) je poměrně častým jevem u současné populace. V důsledku nedostatečně pevného jícnového svěrače dochází ke zpětnému návratu žaludečních šťáv do jícnu. Silně kyselé žaludeční šťávy (obsahují kyselinu chlorovodíkovou) dráždí sliznici jícnu a dochází tak k nepříjemnému pocitu „pálení žáhy“ (pyróze), někdy až k zánětu jícnu (esophagitis). Jde o bolestivý pocit pálení za hrudní kostí (podobný jako u anginy pektoris), který sahá od žaludku až do krku. Je to prakticky podobný mechanismus jako u zvracení, ale děj neprobíhá reflexně, není provázen dávením ani křečemi. K dalším typickým příznakům pálení žáhy patří pocit kyselosti v ústech, zápach z úst, bolest v nadbřišku a plynatost. Pálení žáhy se zpočátku jen po některých jídlech (sladká, pečená jídla, smažené pokrmy, alkohol, černá káva), v pokročilých případech při gastroduodenálním refluxu pak nemocný trpí pálením žáhy po každém jídle, někdy i v noci. Tomu napomáhá poloha vleže, kdy mizí vliv gravitace. To má za následek i vdechnutí navrácené potravy, což se může projevit jako opakované záněty hrtanu a průdušek, provázené chronickým chrapotem a nočním dávivým kašlem, napodobující astmatické záchvaty. Dále nemocný trpí na opakované záněty středouší a má zvýšenou kazivost zubů (díky překyselenému prostředí v ústech). K typickým příznakům gastroesofageálního refluxu patří pálení žáhy, pocit kyselosti či hořkosti v ústech, bolest na hrudi, suchý kašel, chrapot, zubní kazy, bolestivé polykání či poruchy polykání.
Rizikové faktory pálení žáhy
Jedním z důvodů pálení žáhy a GER může být tzv. hiátová (brániční) kýla. Jde o poruchu, kdy část žaludku vyhřezne otvorem pro jícen nad bránici do mezihrudí, a tudíž usnadňuje nechtěný návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu. Kýla se ale v mnoha případech objede zcela bez příznaků a nepůsobí-li žádné potíže, není potřeba jí řešit. Hiátová kýla se dá zjistit pomocí RTG vyšetření. Další důvody pálení žáhy souvisí se stravou a životním stylem. Příčinou může být nezdravý životní styl zahrnující nepravidelné stravování, velké porce jídla v nepravidelných intervalech během dne. Dále také konzumace bohatších jídel navečer, kdy se metabolismus zpomaluje a není připraven na trávení složitých a tučných jídel. Potraviny, které obecně vyvolávají pálení žáhy, jsou tučná jídla jako majonéza nebo smažená a fritovaná jídla, silně kořeněná nebo příliš horká a studená jídla, silná káva, kyselé nápoje jako červené a bílé víno. Dále také hůře stravitelné potraviny jako luštěniny, cibule, vajíčka natvrdo, zelí nebo čerstvý chléb. Velkou příčinou pálení žáhy může být také alkohol nebo kouření tabáku, obě látky totiž mohou snižovat napětí dolního jícnového svěrače a tím zpětný reflux žaludečních šťáv podporovat. S životním stylem také souvisí jeden z častých důvodů pálení žáhy, a to nadváha. Větší tlak na žaludek zde způsobuje logicky i větší tlak na jícnový svěrač (mechanismus podobný jako u těhotných žen) a proto u osob s nadváhou vzniká pálení žáhy daleko častěji. Další příčinou může být dlouho neřešený stres. Při dlouhodobém stresu dochází ke stažení žaludku a tudíž i možnému úniku žaludečních šťáv do jícnu. Pálení žáhy také může vznikat dosti často jako vedlejší účinek některých chemických léků.
Pohled tradiční čínské medicíny aneb pálí nás dobré bydlo.
Dnešní doba nadbytku všeho (jídla, pití, zábavy, práce, stresu…) napomáhá k těmto tzv. civilizačním nemocem, které se dříve až tak tolik nevyskytovaly. Dle TCM z toho pak i pramení příčiny vzniku výše jmenovaných potíží. Jsou 4 základní a podrobně popsány níže v tabulce:
Horko jater napadá žaludek, jehož čchi stoupá v protisměru GAN RE – WEI QI NI |
|||
Příznaky: návrat kyselé nestrávené potravy, pálivý pocit v žaludku, přicházející v záchvatech, říhání, pálení žáhy, nafouknutí a bolest v nadbřišku.
|
Jazyk: červené okraje |
Puls: vlevo napjatý XIAN |
Bylinná terapie: |
Stagnující čchi jater napadá žaludek GAN QI FAN WEI |
|||
Příznaky: návrat kyselé potravy, pocit tísně v nadbřišku, nevolnost, říhání, pálení žáhy, vzdychání, podrážděnost, sklon k výbuchům hněvu, stres v anamnéze |
Jazyk: červené okraje a červená špička jazyka |
Puls: napjatý a silný XIAN SHI |
Bylinná terapie: |
Stagnace potravy JI SHI |
|||
Příznaky: návrat kyselé potravy, přejídání v anamnéze, zvracení kyselých tekutin, říhání, pálení žáhy, pocit plnosti, bolestivosti a nafouknutí v nadbřišku, které se uleví vyzvracením, nevolnost, páchnoucí dech, nespavost, řídká stolice nebo zácpa, nechutenství |
Jazyk: silný žlutý lepkavý povlak |
Puls: napjatý XIAN nebo klouzavý a plný HUA SHI |
Bylinná terapie : |
Vlhké horko v žaludku WEI SHI/RE |
|||
Příznaky: návrat kyselé potravy, pálení žáhy, nevolnost, pocit plnosti a bolest v nadbřišku, pocit tíže, žízeň bez chuti pít, pocit horka, matně žlutá pleť, lepkavo |
Jazyk: červený s lepkavým žlutým povlakem |
Puls: klouzavý a rychlý HUA SHUO
|
Bylinná terapie: |
Prevence pálení žáhy
Prevence pálení žáhy tkví hlavně v eliminaci rizikových faktorů způsobujících reflux ze žaludku. Předcházení těmto obtížím tedy souvisí s úpravou jídelníčku a životního stylu. Doporučené jsou menší porce jídla častěji a pravidelně během potravu dostatečně rozžvýkat a pomalu polykat, ne hltat! Dále omezení příliš mastných jídel a špatně stravitelných jídel, a to zvláště večer. Další omezení by se měla týkat jídel, která podporují tvorbu žaludečních šťáv, hlavně kořeněných jídel a nápojů jako je káva nebo alkohol, stejně tak i cukr, koláče, piškoty, čokoládu a slazené nápoje. Není vhodné jíst společně cukry a bílkoviny kupř. maso a knedlíky apod. nedoporučuje se rovněž jíst ovoce ihned po jídle - buď 1,5 hodinu před jídlem, nebo 3 hodiny po jídle! Nedoporučuje se odpočívat po jídle vleže. Spást s hlavou ve zvýšené poloze. Vhodné je vypití sklenice odstáté čisté pramenité vody. Upravit si svoji hmotnost při nadváze. Zařadit více zeleniny a ovoce, stejně tak i pícnin (jáhly, slzovka, pohanka, rýže, polenta). V neposlední řadě je jako prevence zmíněno předcházení dlouhodobým stresům, které mohou k pálení žáhy snadno vést. Pokud to jen trochu lze, z hlediska TCM není vhodné užívat dlouhodobě chemické léky typu antacid nebo inhibitorů protonové pumpy, neboť ty nikdy neléčí příčinu a dosavadní stav jen prohlubují.
Obzvláště vhodné je potravu dostatečně rozžvýkat a pomalu polykat, ne hltat! Dále omezení příliš mastných jídel a špatně stravitelných jídel, a to zvláště večer. Vhodné je užívání těchto bylin, ať již ve formě odvarů či jako součást potravy: rozmarýn, šalvěj, heřmánek, lékořice.
text: MUDr. Petr Hoffmann