Ulcerózní kolitis a Crohnova choroba
Jedná se o chronický zánět střev, který nejčastěji postihuje koncovou část tlustého střeva a vždy i konečník, proto se někdy označuje též jako proktokolitis. Crohnova choroba je podobný stav, jen zánět postihuje více tenké střevo než tlusté a může se vyskytovat průběhu celého trávicího traktu od jícnu až po konečník, typické je střídání zánětu tzv. na přeskáčku. Z pohledu čínské medicíny se však obě choroby léčí stejně. Hlavními příznaky jsou bolesti břicha a průjmové (neinfekční) stolice s hlenem a/nebo krví, někdy se může přidat i únava, ubývání váhy, nechutenství, křeče v břiše, anémie či horečka s odvodněním organismu (úbytek tekutin a minerálů). Tyto potíže se rády periodicky opakují a nemoc se řadí mezi tzv. autoimunní choroby (doprovází kupř. erythema nodosum, uveitis, revmatoidní artritis apod.). Vyvolávací faktor těchto nemocí není přesně znám, ale některé rizikové faktory ano: kouření, hormonální antikoncepce, odstranění krčních mandlí, stres a neadekvátní strava. Léčba dle západní medicíny spočívá v podávání protizánětlivých léků typu aminosalicylátů (kupř. Sulfasalazine), kortikoidů (kupř. Prednison či Medrol) a imunosupresiv (kupř. Azathiaprine či Cyclosporin), v těžších případech až chirurgické odstranění zánětlivé části střev s vývodem (ileostomií).
Pohled čínské medicíny
Čínská medicína řadí výše popsané nemoci mezi chronické průjmy s krví s neustálými změnami ve střevech. Příčin vzniku těchto potíží je dle TCM několik:
- Napadení zevní škodlivinou - buď vlhko/horko SHI/RE nebo horký toxin RE DU, jež atakují slezinu PI, žaludek WEI a střeva CHANG.
- Nepravidelná strava, nadměrná konzumace smažených, tučných či kořeněných jídel, alkohol, kouření - to vše zraňuje slezinu PI, žaludek WEI a střeva CHANG a může vytvářet vnitřní vlhko/horko SHI/RE či horký toxin RE DU.
- Emoční faktory - obavy, úzkosti, strachy, starosti, zloba atd. - všechny tyto emoce atakují proudění jaterní energie čchi a způsobují její stagnaci GAN QI ZHI, jež pak utiskuje slezinu PI, žaludek WEI a střeva CHANG. Stagnace energie čchi QI ZHI vede po čase ke vzniku horka RE a spolu s utiskovanou energií čchi ve slezině a žaludku PI/WEI QI ZHI vede i ke vzniku vlhka a horka SHI/RE.
- Konstituční oslabení energie sleziny PI QI XU, žaludku WEI QI XU a ledvin SHEN QI XU.
1. Vlhko/horko SHI RE + horký toxin RE DU
Příznaky: | silný průjem s hlenem a krví, časté stolice, křeče v břiše (tenesmy), bolesti břicha, pálení v konečníku, anémie, horečka, někdy i nevolnost se zvracením. Horký toxin RE DU odpovídá v západní medicíně kupř. virulentní baktérii a odpovídá i kupř. za zvýšení CRP v krvi. |
Jazyk: | červený s lepkavým žlutým povlakem |
Puls: | klouzavý HUA, napjatý XIAN, rychlý SHUO |
Bylinná terapie: | BAI TOU WENG WAN + XIE XIN JIAN WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Doporučená: Obiloviny a luštěniny: slzovka, pšenice špalda (bulgur), kroupy, amarant, rýže celozrnná, rýže kulatozrnná, fazole mungo, fazole adzuki, miso pasta, tofu Zelenina a houby: pravé hřiby, žampióny, houby shitake, chřest, čekanka, dýně, cukety, artyčoky, čerstvé syrové zelí, celer, ředkvičky, okurky Ryby a dary moře: krabi, krevety, chobotnice, mořské řasy Nori Maso: králík, vepřový mozeček, ledviny, játra Ovoce, ořechy a semena: jahody, fíky, grapefruity, hrušky (obzvláště slupky), hroznové víno, maliny, červený rybíz, melouny Koření a byliny: bazalka, lékořice, aloe, máta rolní, pampeliška, kopretina, chryzantéma Nápoje a ostatní: zelený čaj, slzovka, čerstvý tvaroh, syrovátka, čerstvé přírodní sýry (žervé) Nedoporučená: Potraviny, jež přinášejí tzv. horko a oheň do organismu jako je ostré koření, alkohol a černá káva, mastná a tučná jídla, slaná, grilovaná, dlouze pečená, smažená a uzená jídla, uzeniny, konzervy, sladkosti, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kr. mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko). Nedoporučuje ani vaření v tlakovém hrnci a přejídání se, stejně tak i konzumace většího množství jakéhokoliv masa a vůbec ne zvěřina. |
2. Stagnující čchi jater GAN QI ZHI se slabou energií čchi sleziny PI QI XU s vlhkem a horkem SHI/RE
Příznaky: | opakované záchvaty průjmu s hlenem a krví, časté a nutkavé stolice, měkká stolice a průjem, hlavně při stresu (vztek, zlost, starosti, obavy, úzkost, strach apod.), bolesti břicha, které vyzařují do vnitřních stehen a zmírňující se po odchodu stolice či větrů, průjem se může střídat se zácpou, vnitřní tenze a napětí a snadná podrážděnost. |
Jazyk: | bledý či nafialovělý, event. i červené okraje (v případě ohně jater GAN HUO) |
Puls: | napjatý XIAN, nitkovitý XI |
Bylinná terapie | CHAI HU SHU GAN WAN + SHU GAN WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Doporučená: Obiloviny a luštěniny: fazole (všechny druhy), zelený hrášek Zelenina a houby: cibule, česnek, dýně, mrkev, pažitka, pórek, salát polníček, paprika, bílé zelí, kedlubny, houby shitake, žampiony Ryby a dary moře: slávky jedlé (mušle) Maso: hovězí a telecí maso Ovoce, ořechy a semena: grapefruit, mandarinka, pomeranč, citron, limetka, melouny (i pecky), švestky, olivy Koření a byliny: mandarinková kůra, pomerančová kůra, citrónová kůra, badyán, bazalka, fenykl, kardamon, kmín, kopr, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika mletá, rozmarýn, šafrán Nápoje a ostatní: čekanková káva (caro), slzovka, slepičí vejce Nedoporučená: Potraviny, jež způsobují tzv. stagnaci energie Qi jako jsou těžká tučná a masitá jídla, mléko a mléčné výrobky (obzvláště kravské), grilované a smažené potraviny, sladkosti, cukr, červené maso (hlavně zvěřina a jehněčí), datle, alkohol a černá káva, brambory. |
3. Nedostatečnost energie čchi sleziny s vlhkem a horkem PI QI XU + SHI/RE
Příznaky: | opakované záchvaty průjmů s hlenem a krví, které se střídají se stolicí, jež obsahuje nestrávené zbytky potravy, nechutenství, únava, bledý vzhled, snadný úbytek váhy. |
Jazyk: | bledý a oteklý s obtisky zubů, povlak je tenký nebo silný žlutý a klouzavý |
Puls: | nitkovitý XI, hluboký CHEN, event. i napjatý XIAN |
Bylinná terapie: | SHEN LING BAO HE WAN + XIANG SHA LIU JUN ZI WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Doporučená: Obiloviny a luštěniny: slzovka, pšenice špalda (bulgur), kroupy, oves, jáhly, kuskus, pšeničné otruby, celozrnná divoká rýže, polenta (kukuřičná kaše), čočka (zelená i červená), bílé fazole, hrách, cizrna, sójové boby, tofu (sójový sýr) Zelenina a houby: dýně, cukety, mrkev, celerová nať, kapusta, růžičková kapusta, brambory, sladké brambory, houby shitake Ryby a dary moře: pstruh, candát, štika, úhoř, losos, karas, makrela, tuňák, rybí filé, treska, hejk – mořská štika, sardinky, krabi, krevety Maso: hovězí (vařené), telecí, králík, husa, kuře, krůta, holoubě, játra Ovoce, ořechy a semena: hroznové víno, třešně, kokos, datle, fíky, ananas, maliny, lískové ořechy, vlašské ořechy Koření a byliny: fenykl, lékořice, javorový sirup Nápoje a ostatní: obilná káva (špaldová), slzovka, kozí a ovčí mléko a sýry, tofu (sójový sýr) Nedoporučená: Potraviny, jež tzv. oslabují energii Qi organismu jako je syrová zelenina a syrové ovoce, zmražené potraviny, zmrzlina a chladné nápoje, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kr. mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko) a sladkosti (bílý cukr), zelený a černý čaj, alkohol a černá káva, pepř, kešu ořechy, čokoláda, rebarbora, mandle, celer, kedlubny, zelí, mangold a žito. |
4. Nedostatečnost energie čchi sleziny a ledvin PI/SHEN QI XU
Příznaky: | opakované záchvaty zánětů střev, bílý vodnatý hlen ve stolici, tupé bolesti břicha, nechutenství, bolesti beder a kolen, studené končetiny, pocit chladu v oblasti zad a břicha, zhoršení potíží po tzv. studeném jídle (zmrzlina, studené nápoje, syrová zelenina a syrové ovoce apod.). |
Jazyk: | bledý a nateklý s obtisky zubů s tenkým vodovým povlakem |
Puls: | hluboký CHEN a slabý XU |
Bylinná terapie: | BU ZHONG YI QI WAN + YOU GUI WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Doporučená: Obiloviny a luštěniny: kulatozrnná rýže, oves Ryby a dary moře: pstruh, losos, úhoř říční, kapr, sardinky, slávky jedlé (mušle), langusty, krevety Maso: jehněčí, kůzlečí, zvěřina, zajíc, divoká kachna, skopové, ledviny, játra Ovoce, ořechy a semena: maliny, lískové ořechy, vlašské ořechy, jedlé kaštany, pistáciové ořechy, hroznové víno, kokosové mléko Koření a byliny: zázvor (sušený), badyán, fenykl, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, kurkuma, pórek, česnek, kopr, pažitka, ženšen, lanýže Nápoje a ostatní: zázvorový čaj, skořicový čaj, svařené víno Nedoporučená: Potraviny, přinášející tzv. chlad do organismu jako je syrová zelenina a syrové ovoce (obzvláště jižní), studené nápoje, průmyslově upravované potraviny (polotovary), studená a ochlazující jídla, syrová strava, zmražené a chlazené potraviny, mléčné výrobky (z kravského mléka) a bílý cukr. Příklady pro vás nevhodných potravin a nápojů: Rajčata, okurky, tropické ovoce, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kravské mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko), zmrzlina, pomerančový džus, bílý cukr, černý a zelený čaj, alkohol a černá káva. |
Více viz Zdravý pohled na zdravé stravování.
text: MUDr. Petr Hoffmann