Vředová choroba
Vředová choroba je jednou z civilizačních nemocí dnešní doby. Dle západní medicíny se jedná o zánět žaludku (gastritis) či žaludeční a dvanácterníkové vředy (ulcus gastric et duodenal). Projevuje se nejčastěji jako bolesti kolem žaludku a v nadbřišku, které vyzařují do levého či pravého podžebří. Z pohledu čínské medicíny se jedná o nerovnováhu mezi dráhou jater a dráhou žaludku a sleziny, pokud se však bolesti objevují po mastném jídle a jsou doprovázeny bolestmi v podžebří, tak se jedná i o poruchu v dráze žlučníku. Hlavní příčinou vzniku těchto potíží je, jak už to tak dnes bývá, stres. A to stres nejen psychický (obavy, starosti, strach, úzkost, vztek, podrážděnost, vnitřní neklid - viz 12 zlatých pravidel duševního zdraví), ale i stres z jídla, zahrnující v sobě nepravidelnost v jídle, velké množství jídla, jezení ve spěchu a chvatu, jezení pozdě večer, jezení na neobvyklých místech a v neobvyklém čase, tedy ne u jídelního stolu, ale kupř. za pochodu, v autě, u počítače apod. - viz 12 stříbrných pravidel zdravého stravování. Další možnou příčinou vzniku vředové choroby jsou chronické nemoci, nadměrné užívání chemických léků a jejich nežádoucí účinky či konstituční dispozice.
Diagnostický klíč k určení příčiny dle TCM:
- Veškeré potíže mají vždy souvislost s jídlem.
- Dlouhotrvající a slabé bolesti, které se zlepšují tlakem či po jídle, patří mezi stavy nedostatku XU.
- Akutní a silné bolesti, které se zhoršují tlakem nebo po jídle, patří mezi stavy nadbytku SHI.
- Bolesti, které se zhoršují studeným a chladným jídlem a pitím a naopak se zlepšují teplem, patří mezi studené syndromy HAN.
- Bolesti, které se zhoršují horkým a pálivým jídlem a pitím a alkoholem a naopak se zlepšují chladným jídlem, patří mezi horké syndromy RE.
- Rozpínavé či stěhovavé a cestující bolesti, odpovídají stagnaci energie čchi QI ZHI.
- Bodavé a silné bolesti, které jsou fixované na jednom místě, odpovídají blokádě krve YU XUE.
- Zvracení potravy odpovídá stavu nadbytku SHI.
- Zvracení kyselých šťáv všeobecně ukazuje na stav, kdy játra napadají žaludek GAN QI FAN WEI či na stagnaci potravy JI SHI.
- Zlepšení potíží po odříhnutí odpovídá stagnaci energie čchi QI ZHI.
Stavy nadbytku SHI
1. Stagnující jaterní energie čchi napadá žaludek GAN QI ZHI FAN WEI
Příznaky: | Stěhovavé nelokalizované bolesti, které se mohou šířit do podžebří, zhoršují se stresem, obavami, starostmi, úzkostí a strachem, pocitem roztažení a napětí v nadbřišku, tlačí se vzhůru, jsou doprovázeny pocity plnosti na hrudi, které se uvolní častým zíváním, po kterém se cítí lépe, časté říhání a pocitu kyselosti v ústech, časté deprese, neklid a podrážděnost, občas i hořko v ústech. |
Jazyk: | v počátečním stádiu nemoci nejsou žádné změny na jazyku (jazyk normální s bledým povlakem), v chronickém stádiu stagnující jaterní energie čchi GAN QI ZHI se může tato snadno přeměnit v oheň HUO, který způsobuje červené trny na okrajích jazyka či červené okraje. |
Pulz: | XIAN napjatý |
Bylinné směsi: | CHAI HU SHU GAN WAN či SHU GAN WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Doporučená: Obiloviny a luštěniny: fazole (všechny druhy), zelený hrášek Zelenina a houby: cibule, česnek, dýně, mrkev, pažitka, pórek, salát polníček, paprika, bílé zelí, kedlubny, houby shitake, žampiony Ryby a dary moře: slávky jedlé (mušle) Maso: hovězí a telecí maso Ovoce, ořechy a semena: grapefruit, mandarinka, pomeranč, citron, limetka, melouny (i pecky), švestky, olivy Koření a byliny: mandarinková kůra, pomerančová kůra, citrónová kůra, badyán, bazalka, fenykl, kardamon, kmín, kopr, kurkuma, máta rolní, oregano, paprika mletá, rozmarýn, šafrán Nápoje a ostatní: čekanková káva (caro), slzovka, slepičí vejce Nedoporučená: Potraviny, jež způsobují tzv. stagnaci energie Qi jako jsou těžká tučná a masitá jídla, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kr. mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko), grilované a smažené potraviny, sladkosti, cukr, červené maso (hlavně zvěřina a jehněčí), datle, alkohol a černá káva, brambory. |
2. Horko a oheň v žaludku WEI RE/HUO
Příznaky: | Pálivé bolesti v nadbřišku, žízeň, podrážděnost, kyselo v ústech, prázdný pocit v žaludku, sucho v ústech, někdy až hořko v ústech. |
Jazyk: | červený jazyk se žlutým a suchým povlakem |
Pulz: | rychlý SHUO napjatý XIAN nebo plný SHI, hlavně ve středních pozicích |
Bylinné směsi: | XIE XIN JIAN WAN + ZUO JIN WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Doporučená: Obiloviny a luštěniny: slzovka, kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen, fazole mungo, fazole adzuki, sójové boby Zelenina a houby: celer a celerová nať, dýně, cukety, čekanka, veškeré druhy hlávkových salátů, kapusta, kukuřice, syrové i dušené hlávkové zelí, čínské zelí, brokolice, mrkev, okurka, lilek (baklažán), slunečnice, ředkvičky, artyčoky, dýňový olej Ryby a dary moře: kapr, ústřice, mořské řasy Maso: králík, vepřové sádlo (s mírou) Ovoce, ořechy a semena: banány, mandarinky, ananas, grapefruit, melouny, jablka, maliny, červený rybíz, kokos, kiwi, papája, černé olivy, borůvky, olivy Koření a byliny: šalvěj, pampeliška, ocet Nápoje a ostatní: zelený čaj, obilná káva (carro), hořké pivo (Plzeň), slzovka, čerstvý tvaroh, čerstvé přírodní sýry (žervé), tofu (sójový sýr) Nedoporučená: Potraviny, jež přinášejí tzv. horko a vlhko do organismu jako je ostré koření, alkohol a černá káva, mastná a tučná jídla, slaná, grilovaná, dlouze pečená, smažená a uzená jídla, uzeniny, konzervy, sladkosti, pasterizované kravské mléko a výrobky z něho (kromě mléka domácího či z kontejneru a ovčího a kozího mléka). Nedoporučuje ani vaření v tlakovém hrnci a přejídání se, stejně tak i konzumace většího množství jakéhokoliv masa a vůbec ne zvěřina. |
3. Stagnace potravy JI SHI
Příznaky: | objevuje se buď po přejezení nebo při nepravidelné stravě - rozpínavé bolesti v nadbřišku, které se zhoršují tlakem a po jídle, nechutenství, někdy i říhání a kyselo v ústech, v těžších případech zvracení nestrávené potravy, po kterém se uleví, někdy zácpa či naopak měkká stolice s odporným zápachem. |
Jazyk: | silný a lepkavý povlak, obzvláště ve středu a na kořeni jazyka |
Pulz: | klouzavý HUA plný SHI a někdy i napjatý XIAN |
Bylinné směsi: | JI SHI WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Doporučená: Obiloviny a luštěniny: slzovka, kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen, fazole mungo, fazole adzuki, sójové boby Zelenina a houby: celer a celerová nať, dýně, cukety, čekanka, veškeré druhy hlávkových salátů, kapusta, kukuřice, syrové i dušené hlávkové zelí, čínské zelí, brokolice, mrkev, okurka, lilek (baklažán), slunečnice, ředkvičky, artyčoky, dýňový olej Ryby a dary moře: kapr, ústřice, mořské řasy Maso: králík, vepřové sádlo (s mírou) Ovoce, ořechy a semena: banány, mandarinky, ananas, grapefruit, melouny, jablka, maliny, červený rybíz, kokos, kiwi, papája, černé olivy, borůvky, olivy Koření a byliny: šalvěj, pampeliška, ocet Nápoje a ostatní: zelený čaj, obilná káva (carro), hořké pivo (Plzeň), slzovka, čerstvý tvaroh, čerstvé přírodní sýry (žervé), tofu (sójový sýr) Nedoporučená: Potraviny, jež přinášejí tzv. horko a vlhko do organismu jako je ostré koření, alkohol a černá káva, mastná a tučná jídla, slaná, grilovaná, dlouze pečená, smažená a uzená jídla, uzeniny, konzervy, sladkosti, pasterizované kravské mléko a výrobky z něho (kromě mléka domácího či z kontejneru a ovčího a kozího mléka). Nedoporučuje ani vaření v tlakovém hrnci a přejídání se, stejně tak i konzumace většího množství jakéhokoliv masa a vůbec ne zvěřina. |
4. Stagnace energie čchi a chladu v žaludku WEI QI/HAN ZHI
Příznaky: | objevuje se jako akutní potíž při konzumaci nadměrného množství studených a syrových potravin (zmrzliny, studené nápoje, syrová zelenina a syrové ovoce) a je charakterizován stažením a stagnací. Tato stagnace žaludeční energie čchi WEI QI ZHI zamezí jejímu sestupu a způsobí nevolnost a zvracení. Hlavními příznaky jsou náhlé akutní a těžké bolesti v nadbřišku, které se zlepšují teplem (na žaludeční oblast) a teplými nápoji, naopak se nezlepšují tlakem, není pocit žízně, preference teplých nápojů a někdy je i nevolnost a zvracení či nadměrné plivání světlých řídkých slin. |
Doporučení: | odvar ze suchého zázvoru - 1 káv. lžičku suchého zázvoru zalít 2 dcl horké vody a takto několikrát denně opakovat do zlepšení stavu (vypít horké!) |
5. Blokáda krve v žaludku WEI YU XUE
Příznaky: | tento stav je velmi vážný a patří vždy do nemocnice. Bolesti v nadbřišku jsou silné a ostré a fixované na jedno místo, bolest se zhoršuje tlakem a někdy se může objevit i krev ve stolici (melena) či zvracení krve (hematemesis), stolice je černá či barvy dehtu. |
Jazyk: | tmavě červený či nafialovělý s tečkami |
Pulz: | drsný SE či napjatý XIAN |
Bylinné směsi: | YU XUE WAN + DAN SHEN YIN WAN nebo XUE FU ZHU YU WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Doporučená: Obiloviny a luštěniny: všechny druhy sóji včetně tofu (sójový sýr), bílé fazole Zelenina a houby: bazalka, celer (kořen i nať), lilek (baklažán), feferonky, křen, pažitka, pórek, ředkvičky, řepka, koriandr, paprika mletá, listy červené řepy, listy pálivé papričky Ryby a dary moře: žralok, krabi, jeseter, mořské řasy Ovoce, ořechy a semena: banány, broskve, kiwi, meruňkové jádro (z pecky), hroznové víno, cukrové melouny (i pecky) Koření a byliny: kayenský pepř, koriandr, kurkuma, pálivá paprika, chili, šafrán, zázvorové listy, žlutá hořčice Nápoje a ostatní: jablečný či balsamikový ocet, kulatozrnná rýže, lněný olej, semínka konopí setého (Cannabis sativa) Nedoporučená: Zvláště nevhodné jsou váš typ potraviny tonizující YANG, energii QI a krev jako jsou smažená a grilovaná jídla, alkohol a černá káva, červené maso (obzvláště jehněčí a zvěřina), datle, brambory a černá káva. |
Stavy nedostatku XU
1. Nedostatečnost energie čchi a chlad ve slezině a v žaludku PI/WEI QI XU + HAN
Příznaky: | tupé bolesti, hlavně při prázdném žaludku, které se zlepší najezením, tlakem a teplem, někdy se objeví i zvracení řídkých světlých tekutin, únava, studené končetiny, měkká stolice, bledý vzhled. |
Jazyk: | bledý s tenkým bílým povlakem |
Pulz: | nitkovitý XI a slabý XU |
Bylinné směsi: | XIANG SHA LIU JUN ZI WAN + YI YI REN CHA |
Strava: | Doporučená:
Obiloviny a luštěniny: slzovka, pšenice špalda (bulgur), kroupy, oves, jáhly, kuskus, pšeničné otruby, celozrnná divoká rýže, polenta (kukuřičná kaše), čočka (zelená i červená), bílé fazole, hrách, cizrna, sójové boby, tofu (sójový sýr) Zelenina a houby: dýně, cukety, mrkev, celerová nať, kapusta, růžičková kapusta, brambory, sladké brambory, houby shitake Ryby a dary moře: pstruh, candát, štika, úhoř, losos, karas, makrela, tuňák, rybí filé, treska, hejk – mořská štika, sardinky, krabi, krevety Maso: hovězí (vařené), telecí, králík, husa, kuře, krůta, holoubě, játra Ovoce, ořechy a semena: hroznové víno, třešně, kokos, datle, fíky, ananas, maliny, lískové ořechy, vlašské ořechy Koření a byliny: fenykl, lékořice, javorový sirup Nápoje a ostatní: obilná káva (špaldová), slzovka, kozí a ovčí mléko a sýry, tofu (sójový sýr) Nedoporučená: Potraviny, jež tzv. oslabují energii Qi organismu jako je syrová zelenina a syrové ovoce, zmražené potraviny, zmrzlina a chladné nápoje, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kr. mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko) a sladkosti (bílý cukr), zelený a černý čaj, alkohol a černá káva, pepř, kešu ořechy, čokoláda, rebarbora, mandle, celer, kedlubny, zelí, mangold a žito. |
2. Nedostatečnost jin žaludku WEI YIN XU
Příznaky: | často se objeví při užívání kortikoidů (vysušují jin žaludku) - tupé pálivé bolesti v nadbřišku, sucho v ústech a v krku, žízeň či pomalé upíjení po malých douškách (nosí s sebou láhev tekutiny), nechutenství, náhlé pocení. |
Jazyk: | červený a bez povlaku |
Pulz: | nitkovitý XI a rychlý SHUO |
Bylinné směsi: | YI GUAN WAN + YI YI REN CHA |
Strava: |
Doporučená: Obiloviny a luštěniny: slzovka, kroupy, kuskus, pšenice špalda (bulgur), bílá rýže, amarant, fazole adzuki, žlutý hrách, hrášek zelený, tofu (sójový sýr) Zelenina a houby: chřest, (bílý), červená řepa, květák, pažitka, dýně, cukety, hlávkové zelí, čínské zelí, brokolice, špenát, rajčata, černá čínská houba (Jidášovo ucho – Mu Er), bílá čínská houba (rosolovka stříbrná) Ryby a dary moře: sardinky, krabi, krevety, chobotnice, sépie (kalamary), ústřice, mušle (slávky jedlé), mořské řasy (Nori, Hijiki, Arame, Kombu) Maso: kachna, králík, vepřové maso (i kostní morek) Ovoce, ořechy a semena: ananas, hroznové víno, datle, fíky, granátová jablka, hrušky, jablka, kokosový ořech, kustovnice čínská, melouny, pomeranče, banány, avokádo, jahody, černý rybíz, červený rybíz, broskve, rozinky, černé olivy, olivový olej, sezamový olej, slunečnicový olej, vepřové sádlo, vlašské ořechy, pistáciové ořechy, sezamová semínka Koření a byliny: řeřicha, bobkový list, meduňka, slunečnice, lněné semínko, mák, kopřiva Nápoje a ostatní: převařená voda s citrónem, kefír, podmáslí, syrovátka, tvaroh, čerstvé sýry (lučina), šlehačka, smetana, máslo (přepuštěné), kravské mléko (nepasterizované), ovčí mléko, jogurty ovčí a kozí, sójové mléko, kokosové mléko, slepičí vejce (obzvláště žloutek), melasa, med, včelí mateří kašička Nedoporučená: Potraviny, jež tzv. vysušují YIN v organismu jako jsou grilovaná, pečená a ostře smažená jídla, ostrá koření, slaná jídla, větší množství masa a obecně veškeré horké potraviny kupř. červené víno, jehněčí maso, zvěřina, alkohol a černá káva, černý a zelený čaj, červené víno. |
Více viz Zdravý pohled na zdravé stravování.
text: MUDr. Petr Hoffmann