Energie čchi - QI
Energie čchi je tak jako všechny pojmy v čínské medicíně pomyslná energie, kterou nemůžeme přístroji nijak zaznamenat. Snad jen když při určité činnosti změříme výdej kalorií, můžeme tak trochu naznačit podobnost s touto energií. Lze si ji představit třeba jako výkon motoru. Energie čchi je úzce spjata s krví XUE a jedno bez druhého nemůže existovat. Oslabení energie čchi postupně vede i k oslabení krve XUE a naopak. Plíce a slezina jsou odpovědny za produkci energie čchi.
-
NEDOSTATEČNOST ČCHI – QI XU
z hlediska čínské medicíny představuje oslabení vitality, životní síly a energie, jako když motor pracuje na poloviční výkon.
Toto oslabení se může projevit následujícími příznaky: únava, nechutenství, měkčí stolice, slabý hlas, zadýchávání, samovolné pocení. Postihuje hlavně slezinu a plíce.
Jazyk je bledý.
V západní medicíně odpovídá tomuto stavu kupř. astma, astenie, alergie apod.
Doporučované potraviny:
- Obiloviny a luštěniny: bulgur, cizrna, fazole bílé, ječmen (kroupy), ječný slad, kukuřice (polenta), kuskus, oves (vločky), pšenice špalda, rýže (všechny druhy), sójové boby, těstoviny z tvrdé pšenice (semoliny), tofu, všechny druhy čočky
- Zelenina a houby: brambory, dýně, houževnatec (houba šitake), kukuřice sladová, sladké brambory (batáty)
- Ryby a dary moře: candát, hejk (mořská štika), chobotnice, losos, makrela, pstruh, sardinky, sleď, slaneček, štika, treska, uzená makrela
- Maso: hovězí játra, husí maso, králík, kuřecí maso, telecí maso, vařené a dušené hovězí maso
- Ovoce, ořechy a semena: datle, hroznové víno, kokos, lískové ořechy, třešně
- Koření a byliny: nať celeru, vojtěška klíčky
- Nápoje a ostatní: kávoviny z obilných zrn (caro, melta), med
Příklady vhodných receptů:
RÝŽE S DARY MOŘE
300 g rýže, 500 g míchaných darů moře (krevety, mušle, chobotničky apod.), 4 stroužky česneku, větší cibule, 2 jarní cibulky, 3 střední rajčata, ústřicová nebo sójová omáčka, mořská sůl, nerafinovaný cukr, citronová nebo limetková šťáva, olej, mletý koriandr, petrželová nať
Nejprve dejte vařit nebo dusit rýži, mírně ji osolte a trochu přislaďte. Dary moře propláchněte teplou či vroucí vodou – v případě čerstvých darů je spařte asi minutu ve vroucí vodě. Pak nechte okapat. Na pánvi v rozpáleném oleji nejprve osmahněte na hrubší kusy krájenou cibuli, pak přidejte plátky česneku, potom dary moře a za necelou minutu pak vložte na drobné kousky nakrájená rajčata (mohou být oloupaná). Zastříkněte citronovou šťávou, trochu osolte a přidejte ústřicovou omáčku a sekanou petrželovou nať spolu s jarními cibulkami a koriandrem. Do směsi pak vložte uvařenou rýži a krátce vše opékejte a pohazujte na pánvi a následně podávejte.
HEDVÁBNÁ SLADKÁ KAŠE
300 g obilných vloček (ovesných), 500 ml obilného mléka, 50 g pšeničné krupice, 50 g másla, sůl, ječný slad, datle, posekané mandle nebo jiné ořechy, 250 ml bílého jogurtu, 300 g ovoce
Ovesné vločky na kaši namočte předem do mléka (na noc či pár hodin) a zároveň přidejte i trochu krupice. Před samotným vařením vše trochu osolte a poté přiveďte k varu. Do vroucího pak přidejte máslo a několik minut povařte. V závěrečné fázi přidejte najemno nakrájené datle a ořechy a zároveň vmíchejte slad, aby kaši osladil. Podávejte s bílým jogurtem a kousky krátce podušeného ovoce.
RÝŽOVÉ NUDLE S KUŘECÍM MASEM
400 g rýžových nudlí, 400 g kuřecího masa (prsíček), 40 g česneku, 100 g celeru, 50 g vařených hub shi-take, sůl, mletý zázvor, mletý koriandr, 1 bílek, 20 g škrobové moučky, olej, sójová omáčka, vinný ocet, petrželová nať nebo lístky koriandru
Kuřecí maso nakrájejte na stejnoměrné nudličky, osolte a okořeňte, přidejte bílek a škrobovou moučku a důkladně promíchejte. Celer nakrájejte na stejnoměrné nudličky a česnek na plátky. Rýžové nudle namočte do vroucí vody, přiveďte k varu, promíchejte a poté je nechte pod poklicí odstavené z plotny dojít. Na pánvi nejprve v rozpáleném oleji opékejte kousky masa. Když jsou zpola opečené, přidejte česnek a celer a opékejte dál spolu s tenkými nudličkami houby shi-take. Vše pak zastříkněte sójovou omáčkou, octem, krátce poduste a vmíchejte do směsi scezené a okapané rýžové nudle. Vše posypte petrželovou nebo koriandrovou natí a podávejte. V pokrmu lze pozměnit suroviny a přidat třeba bambusové výhonky, kořenový celer zaměnit za řapíkatý a podobně.
Nedoporučují se potraviny, jež přináší vlhko a chlad do těla, jako je syrová zelenina a syrové ovoce, sladkosti, mléko a mléčné výrobky, studené nápoje a zmrzlina a mořské plody.
-
STAGNACE ČCHI – QI ZHI
z hlediska čínské medicíny představuje zbrzdění motoru, jako když jede auto se zataženou ruční brzdou...
Postihuje hlavně játra, neboť veškeré emoce vždy jako první „zablokují“ játra, jež pak utiskují slezinu či napadají žaludek. Tato blokáda se časem přeměňuje na vnitřní horko.
Stagnující čchi jater se mění na horko nebo oheň – GAN QI ZHI + RE či HUO. To je dnes nejčastější a také nejtypičtější čínská diagnóza pro naši západní civilizaci. Představuje motor, který jede se zataženou ruční brzdou, tudíž je třeba ho víc „túrovat“, což vede k jeho přehřátí... Vzniká pak stav podobný chytré horákyni, tj. stav horka a chladu, nadbytku a nedostatku, dole a nahoře.
Tato stagnace se může projevit pocitem tlaku na hrudi a na břiše, stěhovavými tlakovými bolestmi, bolestmi břicha a nadýmáním, jež se nezlepšuje po stolici, bolestmi v podžebří, premenstruačním syndromem, napětím v prsou, cystami v prsou či v podbřišku, nepravidelnou menstruací, bolestivou menstruací, silným menstruačním krvácením, depresemi, podrážděností, bolestmi hlavy, zácpou s bobky, pocitem švestky v krku, častým zíváním, častým střídáním nálad, melancholií, sklonem k výbuchům hněvu, event. vnitřním pocitem horka, červenými tvářemi, žízní.
Jazyk má normální barvu, v těžších případech jsou okraje lehce červené.
V západní medicíně odpovídají tomuto stavu kupř. psychosomatické nemoci, neurovegetativní astenie, alergie, premenstruační tenze, cystické fibromastopatie v prsou, vaječníkové cysty apod.
Doporučované potraviny:
- Obiloviny a luštěniny: fazole červené (adzuki), ječný slad, pohanka, jáhly, pšeničné klíčky (i jiné obilné - suché), sójové boby, fazole mungo
- Zelenina a houby: celer, celer řapíkatý, cibule, cuketa, čekanka, česnek, dýně, hlávkový salát, dýně, houževnatec jedlý (šitake), kapusta, klíčky adzuki (malé červené fazole), lilek (baklažán), mrkev karotka, okurka, oliva, paprika, polníček, pórek, ředkev, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové, žampión obecný
- Ryby a dary moře: kapr, slávky jedlé (mušle)
- Maso: hovězí maso
- Ovoce, ořechy a semena: banány, citrony, grapefruit, liči (kustovnice), limetky, mandarinka, meloun cukrový, pecky cukrového melounu, pomeranč
- Koření a byliny: badyán, bazalka, celer nať, fenykl, hořčičné semínko, kardamom, kmín, kopr nať, kurkuma, kůra z grapefruitu, máta rolní, oregano (dobromysl), paprika mletá, pažitka nať, pomerančová kůra, rozmarýn, šafrán, šalvěj
- Nápoje a ostatní: acetobalsamico, sójový olej, vejce (slepičí), vepřové sádlo
Příklady vhodných receptů:
POHANKA PEČENÁ SE SÝREM
400 g pohanky, 150 g tvrdého sýra, 100 g pórku, tuk, 50 g strouhanky, sezamové semínko, sůl, provensálské koření nebo svazek čerstvých bylinek
Uvařenou a vypařenou pohanku promíchejte se strouhaným sýrem, pokrájeným pórkem a posekanými bylinkami. Zapékací nádobu potřete tukem vysypte sezamovým semínkem a strouhankou a pak do ní vložte pohanku se sýrem. Povrch pohanky pomastěte a pečte zvolna v troubě asi půl hodinky. Je to výborná příloha, kterou můžete připravit také z nastrouhaným tofu nebo ve směsi s uvařenými luštěninami.
JÁHLOVÉ MÁSLO
150 g uvařených jáhel, 5 lžic za studena lisovaného oleje, 5 lžic pomazánkového másla, pažitka, sůl, koření, bylinkové máslo
Uvařené jáhly po vychladnutí rozmixujte s olejem, máslem a solí. Vmíchejte koření a na jemno nakrájenou pažitku. Mažte na celozrnný chléb. Zdobte plátky okurek, papriky a pórku.
POHANKOVÁ POLÉVKA S DÝNÍ
150 g pohanky, 150 g Hokkaido dýně, 120 g cibule, voda, sůl, sójová omáčka, klíčky řeřichy
Dýni nakrájejte na kostičky a asi 15 minut vařte ve vodě. V hrnci na sucho za stálého míchání opražte předem promytou pohanku do oříškové vůně. Takto připravenou pohanku přidejte s cibulí nakrájenou na kostičky k dýni a vše vařte do změknutí. Po stažení z ohně ochuťte lžící za studena lisovaného oleje, solí a několika kapkami sójové omáčky. Na talířích posypte řeřichou.
Nedoporučují se potraviny, jež zahušťují krev, jako je brokolice, květák, špenát, kořenová zelenina, vnitřnosti jako játra, ledviny a mozeček.
text: MUDr. Petr Hoffmann