Vlhko SHI
lepkavý povlak ukazuje na stagnaci vlhka SHI |
Vlhko SHI je v čínské medicíně kategorie, která představuje nejen zevní vlhko (počasí, práce ve vlhkém prostředí, mokré oblečení apod.), ale i vlhko uvnitř domku (viz Domek šitý na míru). Vše je jakoby nasáklé vlhkem a potíže tomu odpovídají: pocit tíže po těle, v hlavě či v končetinách, tlak a plnost na hrudi či na břiše, nejasná mysl, zakalená moč, měkká stolice, páchnoucí husté gynekologické výtoky, ekzémy s páchnoucími lepkavými výtoky, lepkavý pocit v ústech.
Jazyk je nateklý s lepkavým povlakem.
Zevní vlhko postihuje hlavně klouby, vnitřní vlhko postihuje hlavně slezinu a klesá dolů do spodního ohniště (močový měchýř, ledviny, střeva).
V západní medicíně tomuto stavu mohou odpovídat kupř. gynekologické výtoky, prostatické obtíže, infekce močových cest, revmatické onemocnění, mokvavé ekzémy, chronické průjmy, celulitida, chronický únavový syndrom apod.
Doporučované potraviny:
- Obiloviny a luštěniny: fazole červené (adzuki)
- Zelenina a houby: lanýže, polníček (salát polní)
- Ryby a dary moře: kapr, slávky jedlé (mušle), úhoř říční
- Maso: hovězí ledviny, jehněčí, kuřecí a vepřová játra, kůzlečí a skopové maso a játra, maso ze zvěřiny (zvláště divoká kachna), vepřové i jiné ledvinky, volská oháňka, zajíc
- Ovoce, ořechy a semena: kokosové mléko, lískové ořechy, maliny, pistácie, sezam černý, švestky, víno hrozny
- Nápoje a ostatní: badyán, fenykl, hřebíček, muškátový ořech, pažitka, pískavice (řecké seno), skořice, zázvor sušený (mletý)
Příklady vhodných receptů:
stejné jako u Nedostatečnosti jangu – YANG XU
Nedoporučují se potraviny, jež přináší vlhko a chlad do těla, jako je syrová zelenina a syrové ovoce, sladkosti, mléko a mléčné výrobky, studené nápoje a zmrzlina a mořské plody.
text: MUDr. Petr Hoffmann