Stoupající jaterní jang - GAN YANG SHI
Klíčové příznaky:
bolesti hlavy, které jsou buď na temeni, za očima či ve spáncích, závratě, podrážděnost, sklon k výbuchům hněvu ze vzteku
Ostatní:
rozostřené vidění, sucho v ústech a v krku, nespavost, hluchota, ztuhlá šíje, pocit přepracovanosti
Jazyk:
bledý při nedostatku krve jater, lehce červený a bez povlaku při nedostatečnosti jin jater, lehce červený či normální při stagnaci čchi v játrech
Puls:
napjatý
Bylinné směsi:
Doporučované potraviny:
- Obiloviny a luštěniny:bulgur, cizrna, fazole adzuki, ječmen (kroupy a sladěnka), kuskus, pšenice semolina a špalda, pšeničné otruby, sojové boby včetně tofu, všechny druhy čočky a hráchu, všechny druhy rýže
- Zelenina a houby:brokolice, bílá houba (rosolovka), chřest, dýně, hlávkový salát, hlíva ústřičná, hrách i hrachové lusky, květák, rajčata, zelí hlávkové, zelí čínské, špenát, černá houba (Jidášovo ucho - Mu-er), červená řepa, kedlubny
- Ryby a dary moře:candát, chobotnice, hejk (mořská štika), krabi, krevety, losos, mušle, pstruh, sardinky (šproty), sleď (slaneček, slávky jedlé (mušle), sépie (kalamary), treska (rybí filé), uzenáč), štika, ústřice, kapr
- Maso:ušená vepřová šunka, játra a ledviny, kozí a skopová játra, králík, vařené a dušené hovězí maso, vepř. nožky), vepřové maso, vývar z kližnatých částí (oháňka), kachna
- Ovoce, ořechy a semena:ananas, datle, dýňová semínka, fíky, granátová jablka, hrušky, jablka, kokosové ořechy a mléko, liči (kustovnice), lněná semínka, mango, mák, pomeranče, rozinky, slunečnicová semínka, vlašské ořechy, všechny druhy melounů, švestky, hroznové víno
- Koření a byliny:kopřiva, meduňka, pažitka, zázvor sušený (mletý), řeřicha, fenykl
- Nápoje a ostatní:cukr tmavý, domácí či z kontejneru čerstvé nepasterizované kravské mléko, jogurty, med, melasa, máslo přepuštěné, obilná káva (např. melta), olivový olej, ovčí mléko, sezamový olej, slepičí vejce (zvláště žloutek), sádlo, tvaroh), včelí mateří kašička, čerstvé sýry (lučina, zelený čaj
Nedoporučované potraviny:
Potraviny, jež přinášejí horko do těla jako je ostré koření, smažená, grilovaná a dlouze pečená jídla, obzvláště jehněčí a zvěřina.