Vlhko a horko v játrech a ve žlučníku - GAN / DAN SHI / RE
Klíčové příznaky:
bolesti, pocit plnosti a napětí v podžebří, nesnášenlivost mastných jídel, hořko v ústech, pískání v uších, podrážděnost, potíže s močením, měkká stolice či zácpa, nadměrný poševní výtok, pocit horka, svědění a výsev pupínků na genitáliích
Ostatní:
nevolnost, zvracení, žlutý vzhled, malé množství tmavě žluté moče, horečka, žízeň bez chuti pít, závratě, nažloutlé spojivky, pocit tíže v těle, necitlivost končetin, otoky nohou, pálení při močení, střídání horka a chladu, otok a horko v šourku
Jazyk:
silný s lepkavým žlutým povlakem, který je buď jednostranně či oboustranně
Puls:
napjatý, klouzavý, rychlý
Bylinné směsi:
Doporučované potraviny:
- Obiloviny a luštěniny: bob obecný (koňský), fazole mungo, hyacintové fazole, jáhly, pohanka, pšeničné a další suché obilné klíčky, sojové boby, žito, bob obecný (koňský), jáhly
- Zelenina a houby: bílá čínská houba (rosolovka), chřest, hlávkový salát, kapusta, klíčky fazole adzuki, lilek (baklažán), okurky, olivy, všechny druhy dýní a cuket, zelí hlávkové a čínské, zelí hlávkové a čínské zelí, špenát, čekanka, černá houba (Jidášovo ucho), celer
- Ryby a dary moře: karas, kapr
- Maso: králík, kachna (nejlépe vařena či dušená), vepřové maso (dušené či vařené)
- Ovoce, ořechy a semena: melouny, banány
- Koření a byliny: celerová nať, šalvěj, kůra z grapefruitu
- Nápoje a ostatní: jedlé kaštany, káva melta (cikorka), ocet, slepičí vejce, slepičí vejce (obzvláště bílek), sojový olej, vepřové sádlo, vepřové sádlo (s mírou), včelí mateří kašička, zelený čaj
Nedoporučované potraviny:
Potraviny přinášející horko a vlhko do těla jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, grilovaná, dlouze pečená a smažená jídla, sladkosti, kravské mléko a mléčné výrobky (kromě ovčího a kozího).