Celiakie či alergie na lepek
Nejprve pohled západní medicíny
Alergie na lepek neboli celiakie je očima moderního lékařství celoživotní autoimunitní onemocnění. Lepek (gluten), je směsí bílkovin gliadinu a gluteinu, které se nacházejí v pšenici, ječmenu a žitu, ale někteří alergici mohou reagovat i na oves, jenž obsahuje gluteinu podobnou bílkovinu, avenin.
Při celiakii konzumace lepku vede imunitní systém k tvorbě protilátek, jež napadají citlivou sliznici střeva zodpovídající za vstřebávání živin z potravy. Opakovaná konzumace alergizující potraviny vede k zánětu střevní sliznice, popřípadě až k její atrofii (zmenšení) s následným narušením schopnosti trávení potravin. Vzniklá malabsorpce (porucha trávení a vstřebávání živin) může být základem pro vznik mírných trávicích potíží, ale i závažných stavů anémie a osteoporózy, extrémní únavnosti, depresím anebo vést k opakovaným potratům. Projevuje se ale i potížemi a nemocemi, jež by člověk na první pohled nedával do souvislosti s alergií na lepek, kupř. ekzémy, kožními záněty, akné, alergiemi, pylovými rýmami, astmatem, opakovanými nemoci horních dýchacích cest, sníženou obranyschopností, autoimunními onemocněními, Crohnovou chorobou či ulcerosní kolitidou.
Lepek se běžně nachází v pečivu a těstovinách, ale často je schován i v celé řadě dalších potravin jako například v salámech, salátových zálivkách anebo pivu. Bezlepková dieta může být výživově dostatečná, avšak díky možnému nižšímu příjmu obilovin hrozí nedostatek vlákniny a s tím i zácpa. Proto je při bezlepkové dietě třeba konzumovat dostatek jiných vlákninou bohatých potravin, jako jsou například zelenina a luštěniny. Doporučené jsou obzvláště jáhly, pohanka, kukuřice, rýže a amarant.
Přísná bezlepková dieta je základním terapeutickým krokem při alergii na lepek. V případě jejího dodržování se stav střevní sliznice zregeneruje, ale každé sebemenší narušení diety může okamžitě znovu střevní stěnu a její funkčnost zatížit. Po zjištění alergie na lepek a zahájení bezlepkové diety je v některých případech prospěšné alespoň na omezenou dobu vyloučit i kravské mléko a výrobky z něj.
Jak zjistit alergii na lepek?
- V případě chronických nevysvětlitelných trávicích potíží se doporučuje vyzkoušet přísné vyloučení hlavních potravinových alergenů, tj. kravského mléka a/nebo lepku na dobu několika týdnů (cca 4–6).
- V případě zjištěné alergie na lepek je nutno naprosto vyloučit lepek z potravy, obvykle dochází k vymizení potíží a k regeneraci střevní sliznice.
V případě zájmu o příčinné řešení problému se doporučuje vyzkoušet si diagnostiku a následnou terapii i podle TCM:
Pohled tradiční čínské medicíny
Podle tradiční čínské medicíny (TCM) jsou alergie na lepek, alergie na bílkovinu kravského mléka, nesnášenlivost laktózy i další potravinové alergie ve skutečnosti různé formy energetického deficitu na úrovni dráhy sleziny. Tento stav však nemá nic společného s nemocemi sleziny známými v moderním lékařství. Z pohledu TCM slezina odpovídá za trávení a její energetická nerovnováha se projeví trávicími potížemi (jako kupř. u celiakie). Původní příčinou nedostatku energie sleziny může být vrozená dispozice, nezdravá výživa, nevhodná strava, stres, životní styl anebo opakované užívání antibiotik a hormonů (včetně hormonální antikoncepce), jež „ochlazují trávící systém“, vyčerpávají yang energii sleziny a narušením vztahu mezi slezinou a žaludkem zhoršují využitelnost živin z potravy. Trávicí potíže dané alergií na lepek proto mohou být nejlépe řešeny kombinací diety a terapie pomocí bylin tradiční čínské medicíny, a to vždy po přesné TCM diagnostice.
Terapie celiakie dle TCM
bude, vedle bezlepkové diety, spočívat:
- Posílení sleziny PI QI XU
- Vysoušení vlhka SHI
- Ochlazení HAN anebo ohřátí RE organismu na základě konstitučního typu
1. Posílení sleziny
- posilít slezinu PI QI XU a vyloučit vlhkost SHI
- vylučoucit hlen TAN a odstranit blokády YU
- ochladit horkost RE a vyloučit horké toxiny RE DU
- posílit energii QI ledvin a plic
- upravit energii QI a harmonizovat střední ohniště
Hlavní doporučenou bylinou je slzovka YI YI REN. Její výjimečnost spočívá v posilování organismu (ledviny, slezina, plíce), aniž by přitom „spalovala vlastní rezervy uložené v ledvinách“ a současně vylučuje škodliviny z organismu (horké toxiny, vlhkost a hlen), čímž tato slzovka – „jobovka“ není věrna svému jménu a naopak snaží se vše v dobré obrátit. V podstatě je to ideální snídaně pro dnešního člověka (ve formě instantního prášku), který potřebuje posilovat svůj organismus (bez vedlejších účinků) a současně i drenážovat tělo od nežádoucích usazenin (z uzenin apod.), dnešním moderním žargonem tzv. detoxikovat, harmonizovat a tonizovat. Zbylých 10 % ve směsi pak tvoří kůra mandarinky CHEN PI – je hořká a dokáže vypouštět, je štiplavá a dokáže rozptylovat, je teplá a dokáže harmonizovat, je aromatická a dokáže vysoušet, díky čemuž slezina „procitne“. Její schopnost léčit stovky nemocí spočívá prostě ve využití účinku regulovat energii čchi QI a vysušovat vlhkost a rozpouštět hlen TAN.
Zrůžovění sedmikrásky rovněž posiluje energii čchi sleziny PI QI XU, odvádí škodlivé vlhko SHI a vyživuje nedostatečnou krev jater XUE XU, odstraňuje stagnaci potravy JI SHI a harmonizuje trávení. Je ideálním bylinným přípravkem pro dnešního člověka, hlavně pak pro ženy, které sužují potíže s trávením (celiakie, nadýmání, tlaky kolem pupíku…), jež jsou často spojeny s užíváním hormonální antikoncepce.
2. Vysoušení vlhka
A. Podpora močení
Potraviny, jež výrazně podporují močení, aniž by přitom zraňovaly ledviny (jako např. chemické léky diuretika), jsou malé červené fazole adzuki, kukuřice, jáhly, sojové boby a česnek.
B. Vysušování tekutin z tělesných tkání
Potraviny, jež vysušují tělo, jsou hlavně slzovka, hyacintové fazole a bob obecný (koňský) zvaný dlouhatec. Jedná se o aromatické potraviny, jež do sebe vstřebávají vodu, takže zastavují třeba i průjem. Extrémně do sebe nasávají z tělesných tkání vodu, která je pak vylučována močí. Tyto speciální potraviny se u nás nepěstují, ale dováží se kupř. slzovka.
3. Ochlazení anebo ohřátí organismu na základě konstitučního typu
Zdali je člověk konstituce vlhko/horko či vlhko/chlad, zjistí snadno vyplněním Testu Dobrá strava a to ihned a zdarma.
A. Ochlazení těla podpoří vylučování vlhka – typ VLHKO/HORKO – SHI/RE
Potraviny, jež ochlazují tělo, jsou fazole mungo a cuketa. Tyto potraviny nejen zřetelně ochlazují organizmus, ale fazole mungo mají navíc detoxikační, lidově řečeno krev čistící, účinky na naše tělo, takže jsou nápomocny i při léčbě kožních zánětů, ekzémů či vnitřních zánětů u této konstituce vlhka/horka. Strategie je ochladit tělo a umožnit tak vodě odtéci.
B. Ohřátí těla podpoří vylučování vlhka – typ VLHKO/CHLAD – SHI/HAN
Potraviny, jež zahřívají tělo a mají pronikavou, sladkou chuť, jsou čerstvý zázvor a mletá skořice (ne však skořicový cukr!). Tyto potraviny mají horkou či teplou energii a ostrou sladkou chuť. Horká nebo teplá energie zahřívá tělo, jež poté odpařuje vlhko, ostrá chuť vyvolává pocení, jež odvádí vlhko a sladká chuť podporuje vylučování moči. To vše splňuje větvička skořice. Rovněž čerstvý zázvor zahřívá tělo a odvádí vlhko pocením. Cílem je zahřát tělo tak, že voda začne z těla odtékat buď ve formě moče či ve formě potu.
V případě pochybností při volbě bylinné směsi zkuste Test Dobrý jazyk.
Více viz Zdravý pohled na zdravé stravování.
text: MUDr. Petr Hoffmann
ilustrace: akad. arch. David Vávra