Cholesterol a obezita
Případ Cholesterol otvírá Klíč do zámku
Tzv. zvýšený cholesterol se stává v dnešní době téměř pravidelným laboratorním nálezem. Strava a stres v tom nepochybně hrají svoji roli, ale pokud to třeba také nebude tím, že před 30 lety byla cholesterolová „norma“ téměř o 50 % vyšší. Koho teď napadlo, zdali se „výše cholesterolové hladiny“ náhodou (ne)snižuje úměrně s výší obratu farmaceutických firem, tak ten si zaslouží pochvalu!
Co je to NORMA? To je u každého člověka vždy individuální – záleží na tělesné konstituci, věku, životosprávě, stresu… „Normy“ se stále upravují tak, že se do nich málokdo vtěsná, takže ani kupř. taková 50 kg vážící vegetariánka se nevejde do tabulek. Je to podobné stavu, jako kdyby se snížila nejvyšší povolená rychlost na dálnici z obvyklých 130 km/h na 50 km/h – v tu chvíli ji snadno pak překročí i trabant, natož pak fabia a o turbo autu ani nemluvě, navíc si při této rychlosti může zničit i motor. Věda je totiž vždy relativní (a nikdy absolutní) a pak už jen záleží na tom, z jakého úhlu se na problém díváme či z jakého úhlu jej chceme vyřešit. Věda se dnes chová jako tekutina, jež nabere tvar nádoby, do které se nalije. Někdy je však „výběrové řízení ušito na míru“ – nejdříve si otázku zodpovědět a až pak si ji eventuelně položit…
Vojensko-laboratorní medicína
My jsme dnes tak trochu ve vleku všemožných, někdy až nadbytečných laboratorních vyšetření - a to by bylo, aby nebylo, a aby se někdy něco nenašlo, co se nevejde do „normy“, ať již ve smyslu plus nebo minus. Čím více vyšetření, tím větší šance na nalezení viníka (v našem případě nalezení odchylky od „normy“). Tato rádoby „péče“ dozajista udělá ze zdravého nemocného, neboť každý lék má svoji reakci, a to nejen s naším organismem, ale s dalšími případnými léky, které se užívají, a nesnadno pak odlišit, které potíže jsou od léků a které od „opravdové“ nemoci. Málokdo se pak také zabývá celkovým objektivním stavem pacienta, natož jeho subjektivními potížemi, které třeba vůbec nekorelují s náhodně nalezenými patologickými hodnotami. Prostě není čas lámat si hlavu, rozkaz ten zněl jasně - v případě překročení „normy“ 2 (koňské) dávky…
Kanónem na komára
Někdy to pak skutečně připomíná onen stav, kdy z komára děláme velblouda a spíše projde velbloud uchem jehly, nežli se změní současný přístup lekařů k lekání a léčení. Vždy platí, že každý lék v nás vyvolá nějaké změny, čím déle ho užíváme, tím větší změny to logicky jsou.
Chemické proticholesterolové léky nazývané statiny mají celou řadu tzv. vedlejších účinků, které se někdy naopak stávají účinky hlavními a dominujícími nakonec nade všemi ostatními. Objevují se nezávislé studie z USA (kupř. www.mercola.com, Statiny spouští cukrovku), které přisuzují těmto lékům přední místo v pomyslném žebříčku úmrtí na „vedlejší“ a nežádoucí účinky léků. Paradoxně je to právě na kardiovaskulární nemoci v důsledku užívání těchto léků. Ty sice brání jaterním enzymům vytvářet cholesterol, ale současně ničí i koenzym Q 10, což může vést až k srdečnímu infarktu. Další negativní účinky těchto léků se projevují zvýšeným výskytem polyneuropatie (bolestivého poškození nervů v končetinách s následkem zhoršené pohyblivosti), karpálních tunelů, svalové slabosti a bolesti, dále únavou, závratěmi, sníženou imunitou, depresemi, jaterními nemocemi, zhoršováním paměti a poškozením mozkových funkcí… Je třeba (zabít nejen Sekala, ale i cholesterol k tomu) se v záplavě, někdy až doslova v džungli informací, dobře a správně orientovat tak, abychom pro stromy stále ještě uměli vidět i les. Tož, lékařů se nelekejme a na množství nehleďme! (Více ZDE nebo JAK FUNGUJE FARMACEUTICKÝ PRŮMYSL)
Fakta o cholesterolu
Západní medicína považuje cholesterol za hlavního viníka srdečně cévních nemocí. Ve skutečnosti však cholesterol je přirozeně se vyskytujícím tukem, který je naprosto nepostradatelný pro naše zdraví. Je součástí buněčných membrán, podílí se na tvorbě mužských a ženských pohlavních hormonů, nadledvinkových hormonů, steroidů a žlučových kyselin (které jsou nezbytné pro trávení tuků), v kůži se zase cholesterol přeměňuje po slunečním ozáření na žádoucí vitamín D. Cholesterol je produkován játry, a to vždy v takovém množství, které je nezbytně nutné pro okamžité fungování organismu, takže příjem z vnějšku v potravě je mnohem méně významný. Diagnostikování na základě krevního vzorku se týká výhradně cholesterolu obsaženého v protékající krvi, nikoli cholesterolu usazovaného na cévní stěně. Nejlepší je pak jako vždy prevence – a to jak proti nadváze, ale i proti „cholesterolovým nemocem“ vůbec (mezi tzv. metabolický syndrom patří současné civilizační nemoci, jako je obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak, žlučníkové a ledvinné kameny, angina pectoris, dna, zvýšená hladina tuků a cholesterolu…). Neustálé snižování „optimální laboratorní hodnoty cholesterolu v krvi“ spolu s hláškami typu: zarostou vám cévy a umřete (podobně asi jako: nechoďte po ulici, může na vás spadnout taška ze střechy…) jsou ideálními podmínkami pro vytváření strachu a užívání chemických anticholesterolových léků. Mohli bychom tak klidně parafrázovat minulostí zprofanované socialistické heslo: Nesvítí někde zbytečně? na nynější kapitalisticky (anti)farmaceutické: Neužívají se někdy syntetické léky zbytečně?Takovou optimální prevencí je v tomto případě (krom duševní pohody, přiměřeného pohybu a střídmosti ve všech oblastech) zvýšená konzumace zeleniny a každodenní ranní doušek bylinného nápoje FU NIU CHA. Ten se sestává z bylin, jež na jedné straně vylučují Vlhko, Horko a Horké Toxiny, rozpouštějí Hlen (tzv. byliny, jež čistí Krev) a odstraňují Stagnaci potravy ze Středního Ohniště, na straně druhé tyto byliny současně posilují Slezinu, Žaludek, Játra a Střeva. Tato vyvážená kombinace čtyř bylin ladí jako náramně sehrané kvarteto a vede ke kvalitnímu trávení a ke správnému spalování živin. Spolu s dobrou životosprávou pak zákonitě vede i k optimální hmotnosti každého člověka a ke zlepšení nejen krevních ukazatelů, ale i celkového stavu organismu. Klíč do zámku se užívá se 1 odměrka denně, zaleje se horkou vodou a doporučuje se jej vypít společně i s YI YI REN CHA.
Umně vyrobený umělý problém
Kde se tedy vzala taková proticholesterolová hysterie, která je zodpovědná za démonizaci celých skupin potravin, kupř. vajec, přirozených tuků jako je sádlo a máslo, plnotučného mléka a mléčných výrobků apod.? Za vším stojí, jak už to tak bývá nejen v našich krajích zvykem, neviditelná ruka trhu, která se snaží nahradit přirozené potraviny „zdravými“ – syntetickými, ultralight… Problém je však v tom, že nejen léky mají vedlejší účinky, ale i tzv. light potraviny jsou pro naše tělo zcela nepřirozené, cizí, umělé a zákonitě pak i vytvářejí celou řadu „umělých“ nemocí, od alergií přes cukrovku, autoimunní nemoci až po kardiovaskulární potíže. Všechny tyto light a ultralight potraviny jsou pro náš organismus skutečně ultra, avšak ultra těžce a obtížně stravitelné a odbouratelné. Navíc tyto potraviny obsahují nadbytek nepřirozeně koncentrovaných cukrů a umělých ztužených tuků, které tak paradoxně výrazně zvyšují riziko vzniku srdečně cévních onemocnění. Zkuste rozpustit vazelínu (z margarinu) na slunci a zkuste rozpustit sádlo – po sádle nezbyde někdy ani mastný flek, ale vazelína bude stále kompaktní a dokonale zakonzervuje naše tělo. Obecně se rafinované potraviny chovají v našem organismu skutečně „rafinovaně“. Místo rafinovaných olejů je vhodné používat nerafinované oleje, lisované za studena, místo umělých ztužených tuků je pro nás zase nejpřirozenější sádlo a máslo, místo cukru pak je nejméně škodlivý ječmenný slad Sladěnka atd.
Kotel a jeho paliva
Přirozená strava je taková, která je našemu tělu přirozená a vlastní. Je to podobné, jako když v kotli, který je určen pro spalování dřeva, topíme dobrým suchým dřívím, třeba pravým bukem. To se také pak spaluje optimálně a i jeho výhřevnost je dostatečná. Kotel se nezanáší, ba ani komín, z kterého nejdou čpavé dýmy, a i odpadního popele je pak minimum a lze jej dále použít i do záhonů apod. Přirozenou stravou je zde míněno vše, co není průmyslově a synteticky zpracováno a později vydáváno za „jídlo“, v horším případě dokonce za zdraví prospěšnou stravu! Jsou to potraviny nerafinované, nepasterizované, neemulgované, nearomatizované, nepřibarvené, neochucené, nekondenzované, nesterilizované, nekonzervované… Jak vidno, nejlepší jsou potraviny, co se rychle kazí a jsou přímo od zdroje, nezatížené těmito chemickými procesy. Ne všichni se mohou takto 100 % stravovat, ale je v zájmu každého, kdo se zajímá o své zdraví, aby maximálně upřednostňoval konzumaci těchto zdravých potravin, a naopak se snažil co nejvíce omezit přísun potravin umělých.
Nepřirozená strava je taková, která je pro náš organismus uměle vytvořena. Podobně jako když v kotli, který je určen ke spalování dříví, začneme topit „umělým“ palivem. Ledacos se sice tváří jako dříví, ale jedná se o dokonalou umělou imitaci. Nebo naopak topíme dřevěnými odpady napuštěnými laky a oleji, které nejenže zatěžují náš komín, ale hlavně pak doslova otravují naše ovzduší, a tím i náš organismus, o ostatních nehořlavých materiálech, gumách, plastech, pet lahvích naplněných mourem a vyjetým olejem apod. ani nemluvě. Kamna pak nehoří nebo se naopak zas přehřívají, občas musíme chrstnout trocha oleje či benzínu do skomírajícího ohně, aby se těžce spalitelná syntetická hmota rozhořela, nedostatečně shořelé odpady z umělotin se pak nalepují jako sliz na stěny kotle a zanášejí komín, který čoudí tak, že nejen sousedé tyto závany pociťují. Samozřejmě, že je jen otázkou času, než se kotel ucpe a porouchá, a objeví se tak potíže, v našem případě nemoci. Odpadní popel nelze také dále použít, neboť se jedná o toxický materiál – leda tak jej uložit na skládku nebezpečného odpadu, tedy do našeho těla… Občas se vyskytují i kotle, jejichž spalování je zrychlené, a ať do něj naložíte cokoliv, vše shoří, což uvádí v úžas okolní tlouštíky, kteří „přibírají ze vzduchu“. Není však co závidět, tyto kotle se rychleji „propálí“, čímž i jejich životnost podstatně klesá. Netřeba tedy uvádět, že nepřirozená strava je pravým opakem výše uvedené přirozené stravy.
Composte restaurante
Imitace dříví v podobě jídel dnes představují technologicky upravované potraviny, obzvláště tzv. trans (přeměněné) tuky a cukry, jež jsou z výživového hlediska těmi nejriskantnějšími. Tyto složky jsou v celé řadě potravin – stačí si jen připomenout mléko v krabici, jež se tváří jako mléko, či trvanlivé jogurty, jež se „nekazí“ ani po 2 měsících, o složení uzenin ani nemluvě. V důsledku stravování ve fast foodech, rychlých občerstveních, restauracích s monotónní nabídkou smažených jídel, hranolek a pečených mas apod. dochází v našem těle postupně ke Stagnaci potravy, jež se dříve či později přemění na stav Vlhka a Horka (kompostu), který se spolu s Horkými Toxiny (z těžko zpracovatelných potravin) usazuje v tzv. Středním Ohništi (žaludek, střeva, slinivka, slezina, játra, žlučník). Tento stav zapříčiňuje v dnešní době i tolik častou a nevítanou obezitu. Vhodným doplňkem na odbourávání těchto negativních účinků je bylinný nápoj FU NIU CHA, který zlepšuje naše „spalování“, odstraňuje Stagnaci potravy a současně i snižuje překyselení organismu. Podobně účinkuje bylinná směs v tabletách s názvem PI QI XU JI SHI WAN, která se užívá současně s tímto nápojem v případě nadbytečných kilogramů. A hlavně nikdy nezapomínejte ráno posnídat, a to nejlépe bylinný nápoj YI YI REN CHA, ideálně třeba s jahelnou kaší. Nikdo vám nemůže dát zcela přesný seznam jídel, co jíst a co nejíst, to opravdu nejde, dostanete vždy pouze obecnější zásady a zásadní doporučení a pak již záleží na vaší kreativitě a (ne)lenosti, jak s nimi naložíte. Vždy ale platí, že bychom měli jísti střídmě, pestře, pravidelně tak, aby po každém jídle se člověk cítil vždy lépe než před ním.
Proč bychom se netěšili, když…
Nikdy se člověk necítí fyzicky i psychicky lépe, než když shodí pár nadbytečných kil (někdy stačí i 1 – 2 kg), které mu denně znepříjemňovaly život víc, než by se mu původně zdálo. Kdo ten pocit na sobě alespoň jednou zakusil, dobře ví, jak chutná. To však každý pozná jedině tehdy, až když se k tomu svoji vůlí, čili svými morálně volními vlastnostmi sám „propracuje“, ostatně známé je heslo: sytý hladovému nevěří… Vhodnou dietu dle čínských zásad naleznete v knize Lorraine Clissold Proč Číňané nepočítají kalorie a nebo 12 stříbrných pravidel zdravého stravování. A nezapomeňte, že zhubnout, to jest maturita silné vůle. Avšak udržet si i poté optimální váhu, toť pak bezesporu státnice silné vůle! Nejčastější chyby při hubnutí, Při hubnutí je důležité, co a kdy jíte, Zdravý pohled na zdravé stravování, Kalorie - matoucí hodnota.
Tož mnoho zdaru při získávání těchto akademických titulů.
V případě pochybností při volbě bylinné směsi zkuste Test Dobrý jazyk® nebo Test BezObezity®.
text: MUDr. Petr Hoffmann
ilustrace: akad. arch. David Vávra