patička

Proč neužíváme bylinné (alkoholové) tinktury?

Vzhledem k tomu, že se na nás obrací mnoho terapeutů a zákazníků s dotazy ohledně bylinných alkoholových tinktur dle TCM, tak naše stanovisko je zde:

  1. Nepoužíváme je z prostého důvodu, že obsahují alkohol! Ten přináší vždy Horko a Vlhko do organismu. Dle TCM je alkohol vhodný pouze při napadení zevním Chladem do Povrchu organismu (k vyvolání pocení a zahřátí), tudíž tento způsob léčby není zdaleka optimální na dlouhodobé užívání, jinak si také člověk může snadno vypěstovat závislost… Argument, že kupř. nalitím horké vody na lžíci se alkohol odpaří, tak toto lze vykládat pouze nevědomým (viz níže).

  2. U dětí obecně je alkohol kontraindikován, neboť jim přináší navíc tzv. Horko a Vlhko, kterého obzvláště děti mají přehršle (hyperaktivní, ADHD, nespavost, podrážděnost, opak. nemocné… tedy není zrovna dobré hasiti oheň benzínem!).

  3. Avšak i dnešní dospělí mají v sobě určité Horko – buď je to Horko konstituční, kdy se Stagnace Ql  mění po určité době na Horko, jež pak zneklidňuje Ducha. Zde tak opět alkohol jen přilévá olej do ohně…

  4. Obsah bylin v alkoholových tinkturách je přinejmenším sporný a pofidérní – několikráte jsme si některé tinktury sami testovali v naší švýcarské laboratoři a výsledek byl vždy tristní. Zdálo by se, že více efektu snad „nadělá“ malá štampr(d)lička slivovice po ránu…

 

Stanovisko fytofarmaceutů, fytoterapeutů a chemiků Dr. Anthony Bookera PhD. a Drs. Edwina Lippertse ohledně bylinných tinktur (zdroj www.maciocia.com):

Bylinné tinktury

Jedná se obvykle o alkoholové extrakty. Koncentrace alkoholu se může lišit v závislosti na povaze rostlinných složek, ale většinou se pohybuje v rozmezí 20-80 %, přičemž nejběžnější je koncentrace alkoholu 45 %. V případě potřeby je možné alkohol před požitím odstranit zahřátím (viz níže Vyvařování alkoholu). Je také důležité si uvědomit, že bylina, která je extrahována v alkoholu, se velmi liší od běžné byliny, a je tudíž v praxi nebezpečná a může se chovat jinak než ostatní bylinné formy. Neboť platí, že extrakce bylin ve vysokých koncentracích alkoholu není zatím ještě dostatečně z historie prozkoumána a vyzkoušena. Může se stát, že bylina bude mít silnější svůj primární účinek, ale stejně tak může mít silnější nebo nebezpečný i nežádoucí vedlejší účinek, proto tyto alkoholové tinktury by neměly býti součástí běžné klinické praxe.

 

Stanovisko vědce (zdroj www.zeptejsevedce.cz, Mgr. Tereza Pavlíčková PhD., Ústav organické chemie AV ČR):

Vyvařování alkoholu

„Vyvařování“ alkoholu je velice jednoduchým příkladem destilace, tedy techniky dělení látek ze směsi na základě rozdílného bodu varu. Obecné pravidlo je, že takto můžeme dělit směsi pouze v případě, že je rozdíl teplot varu alespoň 100 °C. To je dáno zejména tím, že látky ve směsi se chovají jinak než v čistém stavu a jejich body varu se navzájem ovlivňují. Když si tedy zjednodušeně představíme bylinnou tinkturu jako směs alkoholu (ethanolu, teplota varu 78 °C) a vody (teplota varu 100 °C), je na první pohled jasné, že prostou destilací nemůžeme alkohol a vodu úplně rozdělit: teploty varu jsou si příliš blízké. Skutečná teplota varu směsi bude kolísat někde mezi těmito hodnotami. Obsah alkoholu ale skutečně můžeme, přinejmenším teoreticky, významně snížit vyvařením určitého množství alkoholu. Pokud bychom chtěli snížit obsah alkoholu v tinktuře z přibližně 10 % koncentrace alkoholu na 0,5 %, vyjde nám, že je třeba vyvařit asi třetinu směsi – tedy ze 100 ml zbyde cca 66 ml tinktury… S pomocí skupenského tepla vypařování si dále můžeme spočítat, že při použití varné plotýnky s užitečným výkonem 1500 W by to trvalo asi 20 min od začátku varu. Vzhledem k tomu, že koncentrace bylinných alkoholových tinktur je obvykle podstatně vyšší (kolem 45 %), tak se logicky zvyšuje i doba a teplota odpařování a zároveň i snižuje množství získané tinktury… A navíc stále platí, že alkohol z tinktury nelze „vyvařením“ zcela odstranit – vždy ho alespoň stopové množství zbyde, pokud nevyvaříte veškerou kapalinu.

Stanovisko „selského rozumu“ nám říká:

Když konzumujeme ovoce naložené v alkoholu (kupř. bowli), tak popíjíme převážně lihovinu a o původní chuti a účincích ovoce si můžeme nechat tak leda zdát – nepřináší absolutně žádný užitek (místo žádoucího ochlazení vnáší do našeho organismu Vlhko a Horko z alkoholu…)

Zelená linka – 800 331 109

Naše zelená linka 800 331 109 funguje každý všední den v čase 8:00 - 14:00 a je zdarma.

V případě pochybností s výběrem produktů doporučujeme TCM Test Dobrý jazyk.