
Proč neužíváme bylinné (alkoholové) tinktury?
Vzhledem k tomu, že se na nás obrací mnoho terapeutů a zákazníků s dotazy ohledně bylinných alkoholových tinktur dle TCM, tak naše stanovisko je zde:
|
Stanovisko fytofarmaceutů, fytoterapeutů a chemiků Dr. Anthony Bookera PhD. a Drs. Edwina Lippertse ohledně bylinných tinktur (zdroj www.maciocia.com):
Bylinné tinktury
Jedná se obvykle o alkoholové extrakty. Koncentrace alkoholu se může lišit v závislosti na povaze rostlinných složek, ale většinou se pohybuje v rozmezí 20-80 %, přičemž nejběžnější je koncentrace alkoholu 45 %. V případě potřeby je možné alkohol před požitím odstranit zahřátím (viz níže Vyvařování alkoholu). Je také důležité si uvědomit, že bylina, která je extrahována v alkoholu, se velmi liší od běžné byliny, a je tudíž v praxi nebezpečná a může se chovat jinak než ostatní bylinné formy. Neboť platí, že extrakce bylin ve vysokých koncentracích alkoholu není zatím ještě dostatečně z historie prozkoumána a vyzkoušena. Může se stát, že bylina bude mít silnější svůj primární účinek, ale stejně tak může mít silnější nebo nebezpečný i nežádoucí vedlejší účinek, proto tyto alkoholové tinktury by neměly býti součástí běžné klinické praxe.
Stanovisko vědce (zdroj www.zeptejsevedce.cz, Mgr. Tereza Pavlíčková PhD., Ústav organické chemie AV ČR):
Vyvařování alkoholu
„Vyvařování“ alkoholu je velice jednoduchým příkladem destilace, tedy techniky dělení látek ze směsi na základě rozdílného bodu varu. Obecné pravidlo je, že takto můžeme dělit směsi pouze v případě, že je rozdíl teplot varu alespoň 100 °C. To je dáno zejména tím, že látky ve směsi se chovají jinak než v čistém stavu a jejich body varu se navzájem ovlivňují. Když si tedy zjednodušeně představíme bylinnou tinkturu jako směs alkoholu (ethanolu, teplota varu 78 °C) a vody (teplota varu 100 °C), je na první pohled jasné, že prostou destilací nemůžeme alkohol a vodu úplně rozdělit: teploty varu jsou si příliš blízké. Skutečná teplota varu směsi bude kolísat někde mezi těmito hodnotami. Obsah alkoholu ale skutečně můžeme, přinejmenším teoreticky, významně snížit vyvařením určitého množství alkoholu. Pokud bychom chtěli snížit obsah alkoholu v tinktuře z přibližně 10 % koncentrace alkoholu na 0,5 %, vyjde nám, že je třeba vyvařit asi třetinu směsi – tedy ze 100 ml zbyde cca 66 ml tinktury… S pomocí skupenského tepla vypařování si dále můžeme spočítat, že při použití varné plotýnky s užitečným výkonem 1500 W by to trvalo asi 20 min od začátku varu. Vzhledem k tomu, že koncentrace bylinných alkoholových tinktur je obvykle podstatně vyšší (kolem 45 %), tak se logicky zvyšuje i doba a teplota odpařování a zároveň i snižuje množství získané tinktury… A navíc stále platí, že alkohol z tinktury nelze „vyvařením“ zcela odstranit – vždy ho alespoň stopové množství zbyde, pokud nevyvaříte veškerou kapalinu.
Stanovisko „selského rozumu“ nám říká:
Když konzumujeme ovoce naložené v alkoholu (kupř. bowli), tak popíjíme převážně lihovinu a o původní chuti a účincích ovoce si můžeme nechat tak leda zdát – nepřináší absolutně žádný užitek (místo žádoucího ochlazení vnáší do našeho organismu Vlhko a Horko z alkoholu…)